Експорт українського та російського продовольства необхідний для глобальної продовольчої безпеки — секретар ООН

Пресконференція Президента Володимира Зеленського та Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша
Пресконференція Президента Володимира Зеленського та Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша

Президент Володимир Зеленський та Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш обговорили продовження «зернової ініціативи». Сторони наголосили на необхідності продовжити роботу коридору після 18 березня. 

Про це йшлося на пресконференції.

«Чорноморська зернова ініціатива» забезпечила експорт 23 млн т зерна з українських портів. Завдяки цьому вдалося знизити продовольчі ціни у світі і забезпечити підтримку країн, які розвиваються. Крім того, індекс продовольчих цін ФАО також зменшився на майже 20%. Експорт українського та російського продовольства та добрив необхідний для глобальної продовольчої безпеки. Я хотів би також підкрестили надзвичайну важливість продовження чорноморської зернової ініціативи після 18 березня», — сказав Генеральний секретар ООН.

Володимир Зеленський наголосив, що продовження чорноморської зернової ініціативи критично необхідне для усього світу. Також зазначив, що треба продовжувати працювати заради  гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine.

«До цієї ініціативи нам вже вдалося залучити 200 млн доларів та відправити понад 140 тис. т українського збіжжя до  Кенії, до Ефіопії, до Сомалі, — до країн, що страждають від голоду. І я впевнений, що разом з ООН ми можемо посилити цю нашу ініціативу. Так само, як  і «чорноморську зернову ініціативу», це дасть ще більше гарантій світової продовольчої безпеки», — наголосив Володимир Зеленський.