Необхідно сформувати рейдові перевалки усім дунайським портам України — УЗА

Українська зернова асоціація просить уряд зробити два кроки для збільшення потужності портів на Дунаї та здешевлення логістики. Перший крок — сформувати рейдові перевалки всім морським портам дунайського регіону.

Про це повідомила пресслужба УЗА.

Другий крок — надати річці Дунай статусу внутрішнього водного шляху Е-80-09 відповідно до Європейської угоди про найважливіші внутрішні водні шляхи міжнародного значення (УМВШ). 

«Хоча Уряд змінив межі акваторії морського порту Ізмаїл розтягнувши її від 95 км річки Дунай аж до Чорного моря, також змінено межі акваторії морського порту Рені, але досі не вирішені термінові проблеми в частині стимулювання залучення інвестицій для збільшення потужності перевалки цих портів», — зазначили в УЗА.

В організації підкреслюють, що без визначення зовнішніх рейдів в Чорному морі для морських портів Ізмаїл та Рені, їх портові оператори не можуть навантажувати великотоннажні судна з осадкою понад 7 метрів, зокрема типу Panamax.

«Відповідно, визначення зовнішнього рейду тільки для морського порту «Усть-Дунайськ» не дозволить портовим операторам інших морських портів здійснювати повний технологічний цикл навантаження великотоннажних суден без додаткового фінансового навантаження, що негативно вплине на закупівельні ціни для агровиробників», — йдеться у зверненні.

Нагадаємо, Україна і Румунія обговорили розвиток експорту по Дунаю.