Умови нововведеного режиму експортного забезпечення непросто виконати одночасно — експерт

З 4 березня в дію вступає новий порядок повернення валютної виручки для сільськогосподарських операцій з експорту (Закон №2881-IX). Проте виконати дві головні умови, які прописані у Законі, одночасно дуже непросто. 

Про це розповіла голова адвокатського об'єднання Legrant Наталя Маковецька блозі на Elevatorist.com.

Відповідно до нових правил, експортувати зернові як і раніше, без жодних змін, зможуть лише ті, хто протягом місяця експортував агропродукцію у межах ліміту і не порушив валютне законодавство останній рік.

«Утім, новий порядок виписано таким чином, що виконати ці дві умови одночасно конче непросто. Адже підтвердження відсутності порушень валютного законодавства за останні 12 місяців покладено на податкову службу, а її позиція часом достатньо суб'єктивна», — зазначила експертка.

За словами Наталі Маковецької, в податкових спорах, коли суди першої та апеляційної інстанцій скасовують податкові повідомлення-рішення, які застосовані податковою за начебто порушення в сфері зовнішньоекономічної діяльності, а судовий спір вирішується на користь експортера, рішення вступає в силу. Однак справа знаходиться на розгляді в суді касаційної інстанції.

«Тож нескладно припустити, що за таких обставин податкова скоріше за все наполягатиме на недотриманні валютного законодавства та навряд чи підтвердить експортеру відсутність порушень», — вважає Наталя Маковецька.

У такому разі експортеру треба буде реєструвати податкову накладну за ставкою ПДВ 14% або 20% (залежно від вантажу). Така ситуація може викликати дефіцит обігових коштів у середнього та дрібного бізнесу, та проблеми з експортом.

Нагадаємо, Закон 8166-д про повернення валютної виручки може створити проблеми білому агробізнесу.