УДП поновлює виготовлення барж з великою вантажністю із суден-донорів

Ліхтер-донор
Ліхтер-донор
Джерело фото: USM

На Кілійському СБСРЗ ПрАТ «УДП» планують поновити виготовлення із невеличких несамохідних суден-ліхтерів барж з великою вантажністю. На сліп вже підняті два перших ліхтера-донора.

Про це повідомляє USM.

Ліхтер — це невеличке однотрюмне несамохідне судно з водонепроникним люковим закриттям. Після розвалу ще радянської системи ліхтерних перевезень, сотні ліхтерів залишились непотрібними, оскільки використання цих невеличких суден довжиною 40 м економічно недоцільне.

Технологія будівництва барж типу SLG з ліхтерів-донорів не нова, зазначили в УДП. Перші баржі з ліхтерів (усього 18 одиниць) проєкту UDP SL побудували у 1998-2000 роках. Проєкт розроблений спільно Кілійським заводом та Морським інженерним бюро.

У 2001 — 2005 роках побудували ще 20 барж проєкту UDP SLG, також розробленого КСБСРЗ та МІБ. Довжина баржі SLG — 76,5 м, осадка — 3,1 м, вантажність — 2200 т.

Тривалий час будівництво не проводилося. У 2017 році запланували зробити ще 40 суден, проте у підсумку Кілійський завод виготовив лише дві баржі SLG-21 та SLG-22.

«Наразі в УДП залишилося 86 ліхтерів. Частина здається в оренду у якості так званих «проставок» між суднами та причалом. Але більшість гниє, витягуючи з УДП кошти, які ми сплачуємо за якірний збір, або витрачаємо на аварійні ремонти», — зазначили в компанії.

Таким чином, УДП планує у найближчі 2-3 роки повністю закрити питання ліхтерів: всі судна, які ще перебувають у задовільному технічному стані будуть перетворені на баржі. УДП має отримати ще 5-6 баржевих караванів.