Уряд прийняв новий закон про когенерацію енергії в Україні

24 лютого 2023 року на засіданні Парламенту прийнято у другому читанні та у цілому розроблений Держенергоефективності законопроєкт від 21.12.2020 №4527 «Про внесення змін до Закону України «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» щодо розвитку високоефективної когенерації».

Пр це повідомляє Управління комунікації Держенергоефективності.

У відомстві зазначають, що новий закон закладає фундамент для розвитку в Україні саме високоефективної когенерації із дотриманням принципів та положень законодавства ЄС, зокрема — Директиви 2012/27/ЄС про енергоефективність. Реформа дасть змогу підвищити ефективність використання палива та сприятиме енергобезпеці, гнучкості енергосистеми і декарбонізації.

Читати більше про когенерацію в останньому розділі «Еенергетичні тренди майбутнього» у матеріалі «Генератор для елеватора — як обирати та на що звернути увагу»

«Високоефективна когенерація розглядається як один із інструментів підвищення рівня ефективності використання енергоресурсів під час виробництва енергії. Збільшення такої генерації в енергетичному міксі — вагомий фактор енергетичної безпеки та ще один євроінтеграційний крок України», — прокоментував Голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Високоефективні когенераційні установки повинні забезпечувати економію первинної енергії (щонайменше 10% заощадження енергії для установок потужністю понад 10 МВт) у порівнянні з гармонізованими еталонними значеннями ефективності при окремому виробництві електричної і теплової енергії. При цьому, потенціал економії енергії на практиці є значно вищим. В масштабах країни йтиметься про значний обсяг заощадження паливно-енергетичних ресурсів.

Вагомою перевагою високоефективних когенераційних установок також є можливість децентралізації генерації електричної енергії.

Відповідно до прийнятого Закону в Україні передбачається:

  • заміна механізму кваліфікації когенераційних установок на кваліфікацію високоефективної когенерації за вимогами вищезгаданої Директиви ЄС;
  • механізм видачі гарантій походження електроенергії, виробленої високоефективними когенераційними установками.

Кваліфікацію високоефективної когенерації та видачу гарантій походження здійснюватиме Держенергоефективності.

Установки можуть бути віднесені до високоефективної когенерації за результатами розрахунків, здійснених відповідно до Методики визначення ефективності процесу когенерації, яку розробляє Держенергоефективності.