Після війни Україна має побудувати власні зернові термінали в інших країнах — Зеленський

У післявоєнному відновленні України одними з найважливіших пріоритетів стане відновлення сілького господарства та енергетики. Україна має побудувати зернові та енергетичні хаби у ЄС, Азії та Африці.

Таку думку в інтерв'ю виданню Welt висловив президент України Володимир Зеленський.

Він сказав, що в подальшому Україна має активно залучати до партнерства іноземних інвесторів, аби розвивати іригаційну систему, логістику та будівництво зернових терміналів. Термінали планується будувати поза межами країни.

«Ми маємо побудувати нові зернові термінали — в ЄС, в Африці та в Азії. І величезні хаби, куди ми зможемо доставляти, а потім зберігати пшеницю, кукурудзу й усі інші культури, які виробляють в Україні. Як тільки ці хаби будуть готові, ми зможемо транспортувати туди наші товари... У цьому плані ми сподіваємося на партнерів з Європи, оскільки для цього необхідні значні інвестиції», — сказав Володимир Зеленський.

Він додав, що питання щодо будівництва таких хабів вже обговорювалися з іншими країнами та деякі африканські країни вже виявили свою зацікавленість у поєктах.

Щодо енергетичного сектору, то Володимир Зеленський вважає необхідним в подальшому диверсифікувати виробництво енергії та зберігання електроенергії.

«Це ті нові технології, над якими я хочу працювати разом зі США та Європою. Ми маємо будувати об'єкти для зберігання електроенергії», — зазначив він.

Нагадаємо, в Мінагрополітики говорять, що на післявоєнне відновлення агросектору України потрібно 2-3 роки.