Найбільше через війну постраждали ОЕЗи у Харківській та Запорізькій областях — трейдер

Харківська та Запоріжська область втратили значну частку переробки в олійно-жировій галузі через бойові дії на цих територіях. Також виробництво олії постраждало у Херсонсьому регіоні.

Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» розповів трейдер із олійних культур ГК «Прометей» Володимир Бондарук.

«Спробую в загальних рисах окреслити втрати найбільших і середніх за потужностями заводів, тому що невеликі заводи, так звані «маслобойки» із продуктивністю 100-200 тонн олії на добу, суттєво погоди на ринку не роблять. Ми практично втратили переробку в олійно-жировій галузі в Запорізькій області, що включала в себе Мелітопольський, Пологівський ОЕЗи, завод «Сателіт». Водночас вкрай обмежено функціонують три підприємства у Запоріжжі, включно з таким гігантом як Запорізький масложировий комбінат (ЗМЖК)», — перехував Володимир Бондарук.

Він зазначив, що в Харківській області через війну постраждало декілька ОЕзів середнього розміру.

Також фахівець розповів, що в Херсонській області втрачено Каховський ОЕЗ з капіталом іноземного інвестора. Щодо втрат потужностей у Донецькій та Луганській областях, то для України вони не є критичними, бо соняшника в регіоні вирощували небагато.

«Тож підбиваючи підсумки, основні втрати — це, власне, Харківська і Запорізька області, які були значущими з точки зору крашу (від англ. crash, процес маслоекстракції) — в них перероблялося до третини українського соняшника», — вважає Володимир Бондарук.

Він додав, що від початку вйни в Україні мультинаціональні компанії вийшли з українського ринку або ж суттєво зменшили обсяги переробки.

«Одна дуже велика міжнародна компанія боялася військових ризиків, і перші 6 місяців війни не співпрацювала з українськими компаніями і толком не вела діяльність ні у трейдингу, ні загалом в переробці. Це був досить сильний гравець на ринку з великими ОЕЗами у Дніпропетровській і Миколаївській областях. Вони самі виробляли олію і акумулювали її в значній кількості в портах. Не можу сказати, що вони зараз «поза ринком», але конкуренції з їхнього боку ми не відчуваємо», — каже трейдер.

На думку спеціаліста, зараз «можна викреслити з виробників регіони Харкова, Запоріжжя і мультинаціональні компанії по всій країні». Інші українські компанії, які мають активи поза зоною бойових дій, продовжують працювати, на українському ринку таких більшість. В тому числі, продовжує роботу і «Кернел», на долю якого приходиться вироництво до 40% україснької олії.

Нагадаємо, через війну Україна втратила близько 10 млн тонн елеваторних потужностей.