Учасники ринку обговорили питання збільшення мінімального тоннажу суден зернового коридору

Зменшити час простою суден та наростити обсяг експорту можна, якщо збільшити мінімальну тоннажність суден до 25 тисяч тонн, запровадити довгострокове планування роботи терміналів і операторів з наданням клієнтам реального лайнапу суден.

Такі пропозиції звучали на засіданні Координаційної ради з питань логістики в сільському господарстві під головуванням міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, йдеться в інформації пресслужби міністерства.

Ринок підтримав такі пропозиції. Враховуючи складність ситуації, що склалася, та необхідність часу на опрацювання відповідних пропозицій, було домовлено призначити позачергове засідання Координаційної ради 9 лютого для остаточного вирішення цього питання.

Нагадаємо, з початку 2023 року середня кількість інспекцій становить 2,5 судна за добу проти 3,5 судна у грудні 2022 року. Наразі в очікуванні черги перебуває 117 суден з українським збіжжям. Кожна доба простою приносить збитки аграріям, оскільки призводить до падіння закупівельної ціни.