В Україні дуже важко знайти кваліфікованих проектантів для будівництва елеватора — Віра Розуменко

Протягом останніх років у нашій країні з’явилося чимало охочих заробити «легкі» гроші, «зліпивши» проєкт. Нині знайти організацію або установу, що професійно готують проєкт, глибоко та фахово розуміють, як працюватиме наступний елеватор, — дуже важко.

Так вважає директорка ДП «Зернятко» Віра Розуменко, пише AgroTimes.

«Часто можна зустріти «спеців», які не розуміються на тому, що створюють. Відповідно, проєктують таке, що реально не працюватиме, або його треба буде переробляти»,— говорить керівниця. 

Вона дає рекомендацію тим аграріям, хто тільки планує починати будівництво елеватора:

  • шукайте й обирайте проєктувальників, які вже мають реальний практичний досвід будівництва елеваторів та чітко розуміють, що це за виробництво, які в нього можуть бути вузькі місця, на що звертати увагу;
  • від власників компанії у процесі будівництва елеватора має працювати професійний технолог, який супроводжує будівництво та введення елеватора в експлуатацію. 

«До того ж елеватор має бути введено в експлуатацію в автоматичному режимі, зерно одразу ж повинно повноцінно оброблятися й сушитися. Говоримо конкретно про автоматичний режим, а не ручний. Бо якщо з першого дня на елеваторі працівники починають роботу з ручного режиму, налаштовують все під нього, то потім їх важко перевчити на автоматичну роботу»,— наголошує Віра Розуменко.