Перевезення зерна у відкритому рухомому складі несе багато ризиків — Ткачов

Піввагони не будувалися для перевезення зерна, тому така форма несе багато ризиків — це псування зерна, крадіжки, збільшення часу на технологічні операції (відбір зразків, завантаження та вивантаження).

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив заступник директора Департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

«Окреме питання безпеки руху на залізниці... Наявність конструкцій та кріплень на напіввагонах несут ризики для безпеки руху. Можливе під впливом вітра, навмисних дій крадіїв зерна попадання кріплень та залишків вкладишів під контактну мережу та інше»,— пояснює Валерій Ткачов.

Він зазначає, що УЗ дозволило порушити технологію перевезення і транспортувати зерно у відкритому рухомому складі (ПВ), тому що це був вимушений тимчасовий захід для підтримки аграріїв в кризовий період гострого дефіциту рухомого складу. Наразі дефіциту спеціалізованого рухомого складу (ЗРВ) немає, тому цей тимчасовий захід УЗ відміняє.

Окреме питання це різниця у вартості перевезення зерна у ПВ/ЦМВ/МНВ та ЗРВ. Через профіцит/надлишок на ринку ПВ, вартість використання напіввагонів у рази нижче ЗРВ. Відповідно дешевше і загальна вартість перевезення.

Для зменшення негативного цінового впливу на економіку аграріїв через повернення до перевезень у ЗРВ керівництво УЗ запланувало декілька заходів:

  • Переглянути порядок розрахунку швидкостей руху ЗРВ-що призведе до зростання розрахункової швидкості та здешевлення вагонної складової тарифа перевезення у ЗРВ;
  • Переглянути мінімальний поріг вартості ЗРВ на голландських аукціонах (наразі він 2795 грн/доба). Зараз це питання активно обговорюється з причетними.
  • Вжити технологічні заходи щодо пришвидшення руху поїздів на мережі (покращити планування; посилити контроль за просуванням вагонів  по мережі; зменшити черги, та інше).