У 2022 році вартість використання зерновоза УЗ коливалася від 2 до 12 тис грн за добу — Ткачов

Протягом 2022 року вартість використання зерновоза УЗ коливалася від 2 до 12 тис грн за добу. Такі дані навів на своїй сторінці у Facebook заступник директора Департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

«Зазначу також, що ринок використування вагонів — це дерегульований ринок, у якому в вагонах АТ «Укрзалізниця» наразі перевозиться лише 25-27 % обсягів зерна», — відзначив фахівець.

Валерій Ткачов також нагадав, що вартість перевезення зерна залізницею (тариф перевезення) встановлює держава (Наказом МінІнфраструктури) і цей тариф не корелюється з ринковою кон’юнктурою (попитом/пропозицією).

«Тому під тиском попиту починає зростати інша складова тарифа перевезення — вагонна (вартість використання вагона). Це призвело до значного здорожчання вагонної складової тарифа перевезення зерна залізницею та логістики в цілому», — пояснив Валерій Ткачов.

Він додав, що логістичні витрати аграріїв по експорту зерна складаються не лише з вартості перевезення зерна залізницею. Це невелика частка витрат в загальній аграрній логістиці. Загальні логістичні витрати включають:

  • витрати на складську/елеватору логістику ( вартість зберігання, сушіння, очищення та відвантаження зерна та інше);
  • витрати на перевантаження зерна на прикордонних терміналах;
  • витрати на перевалку зерна в морських портах;
  • вартість фрахту суден для перевезення зерна;
  • вартість сертифікації, страхування зерна та інше.

«Усі складові аграрної логістики суттєво зросли, наприклад, вартість перевалки зерна в українських портах зросла з $8-9 за 1 тонну, до $20-25; теж саме у вартості фрахту, вартості послуг перевалки на кордоні, вартість перевезення по території іноземних держав», — пісумував Валерій Ткачов.

Нагадаємо, Укрзалізниця оприлюднила нові ставки плати за вагони на лютий 2023 року.