Як альтернативне паливо кукурудза вигідніша за дубову пілету — учасник ринка

Для України кукурудза є перспективною енергетичною культурою. Переваги сушіння на кукурудзі більш ніж очевидні. Якщо зняття тонно-відсотка на газу становить близько 200 грн, то на кукурудзі — всього 35 грн. Кукурудза навіть вигідніша за дубову пелету.

Про це The Ukrainian Farmer розповів голова СФГ «Ярошенко» Володимир Ярошенко, пише AgroTimes.

За його словами, СФГ «Ярошенко», яке виробляє органічну продукцію, вже чотири роки вирощує кукурудзу тільки як енергетичну культуру. Засівають нею 3 га. Цього вистачає на забезпечення всіх потреб господарства.

Володимир Ярошенко навів приклад Канади, де близько 60% товарного зерна використовують для опалення, хоча там є і нафта, і газ, і велика кількість лісів.

Читати по темі: Паливо «під ногами»: з соняшника, кукурудзи та пшениці

На його переконання, для України кукурудза є перспективною енергетичною культурою. Адже тільки на Полтавщині виробляють щорічно близько 4 млн тонн кукурудзи. Якщо перевести її енергетичну цінність на газ, це еквівалентно 2,6 млрд кубометрів блакитного палива.

«Щоб повністю забезпечити наш регіон газом з урахуванням промисловості та приватних господарств, потрібно близько 2 млрд кубометри на рік. Якщо брати власне енергетичну складову кукурудзи, ціна на цю зернову перевищує 27 тис. грн/т. І це з тим, що нині її купують за набагато нижчою ціною. До того ж багато господарств наразі лишили кукурудзу в полі, що навряд чи окупиться належним чином»,— пояснив Володимир Ярошенко.