Елеватори східних та південних областей України найбільше постраждали від війни

Найбільше руйнувань за час воєнних дій в Україні зазнали підприємства, що знаходяться у східних і південних областях: у Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Дніпропетровській.

Про це іде мова в ітоговому матеріалі «Підсумки 2022: руйнування і будівництво елеваторів» на сайті Elevatorist.com.

Так, в Донецькій ОВА зазначили, що в області із 37 елеваторів, що були до повномасштабного вторгнення, працює лише 6. Відомо про випадки обстрілів, іноді навіть повторних, по зерносховищах у Костянтинівці, у Сіверську.

На Луганщині окупанти під час авіанальоту повністю знищили сучасний елеватор на 30 тис. т одночасного зберігання у Рубіжному, який встиг відпрацювати лише два сезони. У Луганській області втратили свої активи і деякі великі українські агрокомпанії.

«Один із найстаріших елеваторів України, який досі працював в Запорізькій області — «Оріхівський» — повністю знищений», — нагадується у матеріалі.

Через близькість до лінії фронту та артилерійські обстріли на Херсонщині, Миколаївщині, Дніпропетровщині та Харківщині зруйновано та пошкоджено багато невеликих та середніх зерносховищ. На Одещині ракетним ударом пошкодили силоси та приміщення великого елеватора та пекарні.

Підприємства, які потрапили в окупацію, теж руйнували. Так, про значні пошкодження своїх активів повідомляли компанії «Прометей», «Укрлендфармінг» та інші.

У ГК «Прометей» розповіли, що з 34 елеваторів серйозно постраждали 8, а 4 підприємства досі знаходяться в окупації у Запорізькій області.

Після звільнення Миколаївщини компанія отримала доступ до раніше окупованого зерносховища в Снігурівці.

«Снігурівський елеватор уже звільнили, але він замінований, тому чекаємо, коли відповідні служби проведуть необхідні роботи. Працювати поки що там неможливо», — зазначив керівник ГК «Прометей» Рафаель Гороян.