В одеських портах вантажаться агропродукцією 24 судна

В портах Одеси під завантаженням зерновими знаходяться 24 судна, на них буде експортовано 860 тис. тонн української агропродукції. Надалі на судна очікує інспекція Спільного Координаційного центру (СКЦ). А Зерновим коридором рухаються ще 3 судна під завантаження 93 тис. тонн агропродукції.

За інформацією Мінінфраструктури України, в Босфорі очікують інспекції 99 суден, з яких 72 — на захід до портів під завантаження, 27 — вже з українською агропродукцією. Деякі судна очікують у водах Туреччини понад місяць.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков говорить, що РФ посилює протидію роботі Зернового коридору. Окрім скорочення числа груп інспекторів та вповільнення їхньої роботи, російські представники почали перевіряти навіть показники, які не передбачені документами СКЦ і не мають жодного відношення до предмету перевірки (наприклад, чи добре працюють судові агрегати, скільки палива і таке інше).

Наприклад, 25 грудня за день відбулось всього 6 інспекцій з 10 запланованих. Для стабільно працюючого Зернового коридору потрібно мінімум 12 на день.

Міністерство також повідомляє, що за останні 2 дні з портів Великої Одеси вийшли 9 суден з 390 тис. тонн агропродукції для Африки, Азії та Європи. З 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 594 судна, які експортували 15,5 млн тонн українського продовольства.

Нагадаємо, в жовтні МЗС заявило, що штучні затримки з перевірками вже не дозволили Україні експортувати додаткові 3 мільйони тонн зерна.