Штучні затримки перевірок суден в Босфорі завадили Україні експортувати додаткові 3 млн т зерна — МЗС

МЗС України стурбоване діями рф, які призводять до затримки роботи Чорноморського зернового коридору. Затримки з перевірками вже не дозволили Україні експортувати додаткові 3 мільйони тонн зерна.

Про це повідомила пресслужба МЗС України.

В офіційній заяві МЗС України йдеться, що, починаючи з 14 жовтня 2022 року, російські інспектори Спільного координаційного центру в м. Стамбул суттєво затримують перевірку суден, які прямують до портів України для завантаження зерновими або вже є завантаженими та прямують до кінцевого пункту призначення. На 24 жовтня понад 165 суден нині застрягли в черзі біля протоки Босфор, і їхня кількість щодня збільшується.

«Маємо підстави вважати, що затримки з перевірками суден зернової ініціативи з боку росії є політично мотивованими. Нещодавно російське керівництво без законних підстав намагалося поставити під сумнів діяльність зернового коридору, вимагаючи нових поступок за згоду Москви продовжити дію зернової угоди», — йдеться в повідомленні.

МЗС України закликає міжнародне співтовариство, зокрема країни Африки та Азії, які покладаються на експорт зернових з України, вимагати від росії припинити штучні затримки в перевірках суден зернового коридору. Україна також звернулася до Секретаріату Спільного координаційного центру з проханням терміново врегулювати питання затримок з боку росії, зокрема шляхом збільшення кількості інспекторів в протоці Босфор.

Нагадаємо, українські порти працюють на 30% від потужностей через чергу суден біля Босфору. Крім того, загроза зриву зернової угоди знижує попит імпортерів на українську пшеницю.