Одеський зерновий термінал відкидає звинувачення кредиторів у нецільовому використанні коштів

Американська кредитна експертна компанія Argentem Creek Partners (ACP) 23 грудня повідомила про початок примусових заходів до зернового терміналу GNT Group в Одесі («Олімпекс Купе Інтернейшнл»). Заходи стосуються повернення ссуди у розмірі $75 млн, яку американські кредитори надали GNT Group у 2019 році.

За інформацією пресслужби АСР, кредитори мають комплексний пакет забезпечення у відношенні капіталу GNT Group, що дозволив АСР встановити контроль над бізнесом GNT Group в Україні та на Кіпрі. Зарарз АСР заявила про недостатню прозорість бізнесу та пов'язані з цим ризики роботи Зернового коридору.

«Будучи провідним інвестором у структуру капіталу GNT Terminals, ACP відмовляється бути пасивним перед нульовою прозорістю та серйозними порушеннями в управлінні, які можуть призвести до потенційних корпоративних правопорушень. Підрив основних прав інвесторів не відповідає ні інтересам цих інвесторів, ні інвестиційному середовищу, ні, якщо вже на те пішло, тим, хто розраховує на Зерновий коридор», — йдеться у заяві АСР.

У свою чергу, на терміналі GNT Group говорять, що що кредитний договір був укладений таким чином, що всі кредитні кошти мали суто цільове призначення, і будь-яке їхнє нецільове використання було неможливим, а обслуговування кредитного договору було покладене на міжнародного довіреного управляючого — трастову компанію Madison Pacific Trust Limited.

«Нагадаємо, у 2022 році Україна опинилася в ситуації повної морської блокади у зв’язку з війною з росією, що суттєво вплинуло на фінансові показники усіх гравців ринку перевалки вантажів. Кредитний договір дозволяв нам відтерміновувати виплати по кредитам, на що ми отримували обумовлені договором вейвери (відтермінування)‎», — повідомили в ‎GNT.

В компанії пояснюють, що на момент початку війни 24 лютого 2022 року на потужностях зернового терміналу «Олімпекс Купе Інтернейшнл» зберігалось зерно, яке булоу заставі Innovatus Capital Partners. Відразу після початку війни, 25 лютого 2022 року «Олімпекс Купе Інтернейшнл» повідомив Innovatus Capital Partners про неможливість забезпечення збереження зерна та контролю його якості.

Згодом, коли на початку травня було отримано доступ до терміналу, зіпсоване зерно було відправлене на утилізацію після того як міжнародна інспекційно-сертифікаційна компанія Bureau Veritas провела інспекцію цього зерна та виявила і задокументувала його псування.

Після початку роботи Зернового коридору свіжі партії зерна були повернуті на потужності терміналу «Олімпекс Купе Інтернейшнл».

Разом з тим, GNT Group заявляє про готовність погасити кредитні зобов’язання перед Argentem Creek Partners та свою відкритість до переговорів щодо надання усіх необхідних фінансових документів для проведення аудиту. Адже, на їх думку, жодних порушень і нецільового використання кредитних коштів бути не могло.

«З початку жовтня 2022 року керівництво GNT Group продовжувало переговори стосовно погашення заборгованості у розмірі $20 млн перед Innovatus Capital Partners, який висловив бажання скоріше завершити свої операції в Україні і прийняти оплату боргу з суттєвим дисконтом. На даний момент GNT Group не може завершити погашення боргу через блокування зі сторони іншого кредитора — Argentem Creek Partners LP, який вимагає погашення боргів на Pari Passu (рівних) умовах», — йдеться у заяві GNT Group.

В GNT Group зазначають, що 13 грудня 2022 року GNT Group підтвердило своє бажання погасити борг перед Innovatus Capital Partners у комунікаціях з керуючим директором фонду Аною Фірмато, але згода на це від Argentem Creek Partners LP не була отримана. Переговори будуть тривати далі.

«GNT Group готова докласти усіх зусиль до розв’язання цієї непростої для всіх ситуації і сподівається на відкриту конструктивну позицію наших кредиторів. Ми запевняємо, що обсяг вантажу на терміналі достатній для розрахунку за нашими борговими зобов’язаннями», — запевнили у GNT Group.

В компанії підкреслили, що GNT Group є одним з учасників, задіяних у Зерновому коридорі за підтримки ООН, і ніколи не вдавалися до жодних зловживань кредитними коштами за всю свою понад 20-річну історію.