Через витрати на логістику виробництво зерна в Україні стає невигідним — аналітики

В 2021 році вартість логістики до портів України складала $30-35, після початку війни вартість логістики до портів ЄС зросла до поточних $180-200 станом на початок серпня 2022 року. Тобто, зернова логістика в Україні здорожчала мінімум у 5 разів. Така ситуація вкрай негативно впливає на внутрішні зернові ціни, що в свою чергу нищить рентабельність виробництва зернових.

Такі дані було оприлюднено на онлайн-заході УКАБ, аналітичне дослідження «Аналіз впливу війни на агросектор України» проводили «Центр економічного відновлення» та EasyBusiness.

Аналітики підкреслили — додатковий тиск на ціни створює новий врожай зерна, що лише збільшує розрив в цінах. Фактично витрати на доставку становлять близько 2/3 від ціни зерна, роблячи його виробництво в Україні невигідним.

За висновками експертів, часткове розблокування портів не вирішує проблему; ширше коло аграріїв отримали доступ до портів лише через 2-3 місяці.

«Більше того, багатьом аграріям потрібен час, щоб впевнитись у дієвості угоди. За розрахунками KSE Агроцентр, зростання внутрішніх цін через розблокування портів буде на рівні ~$100, тобто різниця між міжнародними та внутрішніми цінами може скоротитись до ~$80-100 USD/т, що все ще значно вище за довоєнні ціни», — вважають аналітики.

За інформацією експертів, від початку війни спред між світовими цінами на пшеницю та цінами в Україні зріс з 9% до 60%. У випадку цін на кукурудзу, різниця цін зросла з 3% до 55%.