Бізнес просить Уряд подовжити відстрочки від мобілізації на 2 місяці

Європейська Бізнес Асоціація звертається до Уряду з проханням сприяти тому, щоб нова процедура бронювання запрацювала ще цього року. Окремо, бізнес звертається з проханням до Уряду — продовжити чинні бронювання ще на 2 місяці.

В грудні цього року набрали чинності зміни до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в частині бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації. Задля того аби нова процедура бронювання нарешті запрацювала — Уряду необхідно фіналізувати проєкт нового порядку бронювання та схвалити його окремою Постановою.

«Оскільки ситуація, особливо в деяких індустріях є вкрай критичною, як, зокрема, в енергетиці, де співробітники вже який місяць працюють 24/7 аби відновлювати та налаштовувати пошкоджену інфраструктуру. Тож наявність більшої частини персоналу на підприємстві і надалі є критичною, аби процес відновлення був більш швидким та ефективно продовжувався. Окрім того, в таких критично важливих індустріях відсоток можливих бронювань варто передбачити більше 40%, аби країна могла тримати енергетичний фронт, адже більша частина працівників індустрії — чоловіки», — повідомляє ЄБА.

В Асоціації зазначають, що станом на останню третину грудня, незважаючи на прийняття та набрання чинності даного Законом все ж необхідні для запуску нової системи бронювання підзаконні акти не прийняті. При цьому, для приведення Кабінетом Міністрів України своїх нормативно-правових актів у відповідність із Законом №2732-IX строк визначено у 2 місяці.

«Зрозуміло, що такий стан справ викликає надзвичайне занепокоєння у бізнесу, оскільки чинні бронювання будуть завершені, на жаль, вже через декілька тижнів», зазначають у ЄБА.

Тому бізнес звертається з проханням до Уряду — продовжити чинні бронювання ще на 2 місяці. Експерти Асоціації переконані, що протягом цього часу у бізнесу буде достатньо часу для того, щоб у плановому порядку підготувати необхідні заявки та документи, а у представників органів державної влади – для їх опрацювання та підготовки відповідних наказів про бронювання.

Нагадаємо, раніше у листопаді відстрочку від мобілізації було автоматично подовжено на 1 місяць.