Під час війни запит на фінансування з боку агроклієнтів зріс — банкір

Александр Чеснокофф

Портфель Credit Agricole Bank після 24 лютого не зменшився, а навіть трохи зріс, особливо від агроклієнтів. Понад 50% кредитного портфеля банку — це кредитування агросектору та переробки. 

Про це Latifundist.com розповів член правління Credit Agricole Bank Александр Чеснакофф.

«Однак всередині портфеля довелося дещо знизити суми позик тим клієнтам, які знаходяться близько до зони бойових дій, через великі ризики. Є клієнти, яким, навпаки, збільшили суми», — говорить представник Credit Agricole Bank. 

У той же час, банк змешує строки, на які банки надають кредити.

«Позики, які ми видали під час війни строком більше ніж на рік, можна порахувати на пальцях однієї руки. У середньому фінансуємо на пів року. Зараз, звісно, ситуація набагато краща, ніж була на початку повномасштабної війни. Тоді горизонт прогнозування становив всього один день. Потім, у якийсь момент, зріс до тижня, місяця. Зараз це 6 місяців»,— пояснює Александр Чеснокофф.

Він зазначив, що банк намагається втримувати ставки по кредитам в розумних межах.

«Ми не досягаємо рівня ставки 25%, бо для банку це тонка грань. Я вважаю, з нашого боку була побудована правильна комунікація. Ми пояснили, що не будемо збільшувати ставку, бо не можемо дозволити видавати занадто дорогі кредити. Так, ми хочемо заробляти гроші, але враховуємо можливості наших клієнтів. Та й всі розуміють, якщо видати кредити клієнту в умовах війни під 25%, то ти просто знищиш його бізнес. Не отримаєш ані тіла, ані відсотка за кредитом», — підкреслює член правління Credit Agricole Bank.