Китай імпортував майже вдвічі менше зерна з України, аніж торік

В цьому році за 10 місяців Китай імпортував приблизно вдвічі менше зерна з України, аніж торік. Загальний обсяг імпорту українського збіжжя склав 5,1 млн тонн. Водночас Китай ще продовжує зберігати залежність від України та США в поставках кукурудзи.

Дослідник продовольчої економіки з Південно-Китайського центру торгівлі зерном Гуандун Чжен Веньхуей повідомив виданню Yicai Global, що імпорт зерна впав переважно через перебої в районі Чорного моря.

КНР цього року скоротила загальний імпорт зерна на 11% порівняно з минулим роком, в основному через міжнародні потрясіння та послаблення попиту всередині країни. Обсяг імпортованого збіжжя цього року за 11 місяців складає 133,2 млн тонн.

«Зростання світових цін на продовольство та зміцнення долара США щодо китайського юаня також звузило цінову перевагу імпортного зерна»,— зазначив Чжен Веньхуей.

До того ж, у першій половині року промислове виробництво кормів у Китаї впало на 5% у порівнянні з минулим роком і не відновлювалося до вересня, що призвело до загального зниження попиту на фуражне зерно за перші 10 місяців.

Нагадаємо, Китай в грудні планував почати імпорт кукурудзи з Бразилії, щоб зменшити залежність від США і замінити поставки з України, припинені російським вторгненням.