Для стабілізації ситуації із чергами суден та вартістю фрахту треба тиждень-два — експерт

Продовження роботи «‎зернової угоди»‎ зменшить черги суден, а через це піде тиск на BDI (Baltic Dry Index — прим. ред), що викличе скорочення ставок фрахту. Для стабілізації ситуації треба тиждень-два. 

Про це розповів директор BPG Shipping & Kronos Bulkers Геннадій Іванов, пише Latifundist.com.

Зазначається, що фрахтовий ринок у всіх регіонах перебуває з негативним трендом, на що впливає багато фундаментальних факторів. Це чинить тиск на чорноморський ринок, незалежно від «‎зернової угоди»‎.

«Із продовженням угоди розсмокчуться затори, вивантажаться судна, які раніше вийшли з українським зерном, повернуться назад. Буде попит на тоннаж. З огляду на те, що черги скоротяться, піде тиск на BDI і ставки фрахту ще скоротяться. Це ж ми бачили на початку вересня‎»‎, — каже Геннадій Іванов.

За словами експерта, у серпні ставки злетіли вгору, судновласники намагалися заробити, були незрозумілості зі страховками. Потім усе стабілізувалося, BDI пішов угору. Але з часом зросли затори, а з ними й фрахт.

«‎На мій погляд треба тиждень-два на стабілізацію ситуації. Ба більше, з урахуванням загальної кон'юнктури, вантажів не так багато, на мій погляд, зросте кількість судновласників, які будуть готові працювати за коридором. Про це мені говорили самі судновласники, вони просто чекали офіційної пролонгації», — каже Іванов.‎

Нагадаємо, 17 листопада «‎зернову угоду»‎ продовжили на 120 днів.