Роботу зернового коридору продовжили до весни

Роботу «зернового коридору» продовжили ще на 120 днів. Рішення було ухвалено вранці 17 листопада у Стамбулі. Порти у Миколаєві поки не включені у ініціативу.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він зазначив, що гарантами виконання ініціативи залишилися Організація Об‘єднаних Націй та Туреччина. За словами Кубракова, Україна звернулася до партнерів з пропозицією продовжити ініціативу мінімум на 1 рік і долучити до неї порт Миколаїв, та очікує на відповідь.

«Також важливо забезпечення ефективної роботи Спільного Координаційного Центру. Внесли свої пропозиції щодо вирішення наявних проблем», — зазначив міністр.

З першого серпня, початку роботи зернової Ініціативи і по сьогоднішній день Україна експортувала понад 11 млн т агропродукції до 38 країн світу.

«Це значний обсяг, але недостатній. Світовий ринок не має можливості замінити українську агропродукцію в найближчий перспективі. Разом з тим можливо збільшити обсяги нашого продовольства для світу. Ми маємо використовувати весь наявний експортний потенціал наших портів щоб світ швидко отримував необхідні обсяги продовольства», — зазначив міністр.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський закликав зробити дію «зернової угоди» безстроковою, а також включити в угоду порти Миколаїв та «Ольвія».