Дефіциту ємностей для зберігання зерна не передбачається — Висоцький

Від початку повномасштабного російського вторгнення Україна експортувала понад 26 млн тонн агропродукції. На думку першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, за умов війни вдалося досягти непоганих показників експорту.

«Найменше експорту відбулося в перші місяці війни, потім поступово експорт нарощувався. Але за цей період було втрачено потенціал приблизно в 15 млн тонн. Тобто за цей період в мирний час ми могли б експортувати близько 40 млн тонн в цілому», — сказав Тарас Висоцький в ефірі інформаційного марафону на UA Перший.

Він зазначив, що держава впровадила ряд програм, які дозволяють агровиробникам працювати як мінімум покриваючи собівартість робіт. Щодо дефіциту потужностей зберігання зернових, то такого ризику вже не передбачається — завдяки гуманітарній допомозі від ФАО та інших міжнародних партнерів було закуплено рукави для тимчасового зберігання зерна на 6 млн тонн.

«Зараз ці рукава активно роздаються, 30% аграріїв вже отримали засоби. Ситуація із зберігання зерна не є критичною, дефіциту ємностей для зберігання урожаю не передбачається», — підкреслив Тарас Висоцький.

Нагадаємо, українські фермери вже отримали більше 6 тис. зернових рукавів від ФАО.