За невиконання узгоджених планів перевезень пропонують ввести матеріальну та адміністративну відповідальність

На засіданні Експортного офісу при Укрзалізниці вчора, 8 листопада, вкотре підняли питання великого відсотку невиконаних з боку замовників замовлень на перевезення вантажів у напрямку західних кордонів. Виконуються лише 51% погоджених планів перевезення агроподукції.

Як пише Rail.insider, по даним заступника директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерія Ткачова, із узгоджених 17 709 вагонів зерна у жовтні було завантажено та відправлено лише 9 046. Щодо перевезень олії та інших продтоварів, то там відсоток виконання складає приблизно 50% — з узгоджених 1 585 вагонів фактично було завантажено 790.

Такі розбіжності між планами та реальністю, на думку учасників наради, стали можливими через це завищення окремими відправниками замовлень/планів на відвантаження вагонів на експорт. В УЗ зазначили, що це зменшує експортний потенціал та робить неефективної роботу прикордонних переходів.

Присутні учасники ринку перевезень запропонували кілька заходів для вирішення зазначеної проблеми:

  • Матеріальна відповідальність за невиконання узгоджених планів (у розмірі тридобової ставки використання вагону, або середньої вартості порожнього вагону під завантаження, чи іншої фіксованої суми).
  • Адміністративна відповідальність (розглянути можливість адміністративними заходами з боку УЗ впливати на компанії, що безвідповідально планують відвантаження). Йдеться про те, щоб протягом поточного місяця, за умови не виконання планів, анулювати частину з них. Інший шлях — при узгодженні планів на наступний місяць зменшити їхній відсоток відправникам, що не виконали плани попереднього місяця.

«Зазначені варіанти вирішення проблеми необхідно обговорити широким загалом та прийти до оптимального найбільш ефективного рішення», — зазначив Валерій Ткачов.

Він додав, що Укрзалізниця чекає від бізнес спільноти узгодженої позиції по цьому питанню.