Європа не готова до перевалки українських обсягів зерна — Ткачов

Найближчі порти Європи можуть перевалити загалом лише 33-35 млн т за рік
Джерело фото: Elevatorist.com

В європейських портах зараз є дефіцит вільних перевантажувальних потужностей для перевалки зерна. Усі польські порти можуть перевалювати лише 8,3 млн т зерна за рік, порт Констанца (Румунія) — 25-27 млн т за рік.

Про це в інтерв'ю Latifundist.com сказав заступником директора департаменту комерційної робот «Укрзалізниці» Валерій Ткачов.

«Тобто найближчі порти, в які ми можемо довезти зерно, мають можливість перевалювати загалом тільки 33-35 млн т за рік. І вони всі завантажені європейським зерном. А нам з України потрібно проекспортувати щороку приблизно 50-60 млн т. Тому без збільшення портових потужностей в зазначених портах та виділення квот під українське зерно, ми не зможемо в повному обсязі проекспортувати українське збіжжя»,— говорить Валерій Ткачов.

За його словами, аграрії можуть спробувати транспортувати зерно в порти Середземного та Північного морів. Але, якщо до найближчого порту Констанца (Румунія) логістика коштує $180-200, то до портів Північного та Середземного морів вартість логістики зросте у 1,5 рази (через високу вартість логістики у ЄС, залізничні тарифи в ЄС у 3-7 разів вище ніж в Україні). Аграріям економічно невигідно туди везти власне зерно.