Серйозні інвестори не будуть вкладатися в біометан при сьогоднішніх умовах — думка

Біогазова станція в Німеччині. Фото ілюстративне. Джерело www.euractiv.com
Джерело фото: Біогазова станція в Німеччині. Фото ілюстративне. Джерело www.euractiv.com

Виробництво біометану виглядає дуже привабливо, але через ризики військового стану, проблеми з кредитуванням та відсутністю державної підтримки серйозні інвестори не підуть у цю галузь. Тільки державна програма може стимулювати розвиток виготовлення біометану.

Про це розповів генеральний директор «Галс Агро»  Сергій Кравчук в інтерв'ю Latifundist.com.

Для будівництва біометанової станції потрібно €7-9 млн. При цьому є багато ризиків.

«Маємо ризики військового стану. Маємо ситуацію з кредитуванням, яка зараз є. І не маємо ніякої програми державної підтримки інвестицій у галузь. Самі вирішуємо проблеми з підключеннями, дозволами, стандартами тощо», — каже керівник «Галс Агро».

Читайте по темі: Переробка агросировини в енергію: біогаз та біометан. Чи вигідно?

Сергій Кравчук зазначає, що в Євросоюзі прийняли програму розвитку виробництва біометану, загальним об’ємом виробництва 35 млрд куб.м. до 2030 року. Вони будуть підтримувати свою галузь, надавати пільгові кредити або дотації, гарантувати ціну на газ та відсутність адміністративних перешкод.

«Нічого такого у нас немає, а це значить, що інвестор знаходиться в вакуумі. ... Але якщо держава оголосить програму у тому чи іншому вигляді, покаже що вона зацікавлена, що захищає інвестиції — буде черга інвесторів, які хочуть «залетіти», бо біометан сьогодні, як гарячий пиріжок», — пояснив Сергій Кравчук.