В ООН припускають продовження зернового коридору та включення в угоду порту в Миколаєві

Представники ООН відносно оптимістично налаштовані щодо продовження зернової угоди після 22 листопада ще на рік. Також в організації припускають, що Україна може спробувати розширити угоду, залучивши до зернового коридору Миколаївський морпорт.

Про це повідомляє Reuters. 

Організація Об’єднаних Націй працює над тим, щоб продовжити угоду ще на рік і згладити спільні інспекції суден представниками ООН, Туреччини, Росії та України. В ООН нещодавно попередили, що відставання становить понад 150 кораблів.

Голова ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс також припустив, що до зернової угоди можна спробувати включили порт у Миколаєві.

Мартін Гріффітс також прокоментував претензії росії щодо того, що українське зерно відправляють коридором не до тих країн, які цього потребують. За його словами, зернова угода задумувалась як комерційна, а не виключно гуманітарна операція.

«Ця угода була підписана всіма людьми на підставі того, що це комерційна справа. У нас би не було таких обсягів, якби це не було підприємство, кероване приватним сектором. Це всі знають – і Росія, і Україна, і Туреччина, і ми знали, що це основа роботи», — сказав Гріффітс.

Нагадаємо, через сповільнення роботи зернового коридору та зменшення обсягів відвантаження із терміналів біля потів Одеси стоять сотні вагонів із зерном.