Трейдерам важко виконувати експортні контракти пшениці через низькі показники білку і клейковини — учасник ринку

Якісні показники білка і клейковини в пшениці врожаю-2022 нижчі, ніж зазвичай. Це впливає на експортні контракти, бо трейдерам складно постачати пшеницю з достатнім рівнем цих показників. 

Про це під час виступу на конференції «Український хліб, крупи, борошно та макарони на шляху до ЄС» повідомив менеджер з технічних та презентаційних питань компанії «СЖС-Україна» Олег Онищенко, пише «АПК-Інформ».

Експерт зазначив, що українським трейдерам уже дуже складно виконувати стандартні експортні контракти на постачання пшениці з протеїном 11,5%, що відповідно передбачає показник клейковини на рівні 23%.

«Масова частка білка в перерахунку на суху речовину і масова частка сирої клейковини в пшениці врожаю п.р. зменшилась у середньому з минулорічних 12,58% до 11,8% і з 25,9% до 21,6% відповідно. Відповідно знизився і показник W (сила борошна) з 217 до 183 х 10-4 Дж. При цьому коефіцієнт відношення білка до клейковини знизився з 2,06 до 1,83», — уточнив Олег Онищенко.

Він зазначив, що такі показники, як вологість, пророслі зерна та число падіння, української пшениці врожаю-2022 є в цілому нормальними, показники битих і пошкоджених шкідниками зерен співвідносні з торішніми значеннями.

Нагадаємо, аграрії отримали перші полімерні рукави від ФАО.