Зернова угода потребує трьох ключових змін — депутат

Потрібно добиватися перегляду умов «зернової угоди» по трьох пунктах: терміну та розширенню його дії, а також порядку інспектування суден.

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Latifundist.com.

Депутат зазначив, щоб у плановому режимі експортувати експортувати українське зерно поточного врожаю, зернову угоду потрібно продовжити ще мінімум двічі.

«Формально така можливість існує — автоматичне продовження, якщо сторони не мають претензій. На жаль, на практиці ця норма не працює. За останні два місяці росія вже кілька разів погрожувала розірвати угоду. Тобто фактично щоразу угоду потрібно буде укладати заново. Виходом із цієї ситуації є пролонгація дії зернового коридору до півроку чи року, про що вже заявили представники Туреччини. Сподіватимемося, що їхню ініціативу буде реалізовано», — зазначає Іван Чайковський.

Також треба добиватися розширення дії зернової угоди на Миколаївський морський порт. Можливості трьох портів Великої Одеси, задіяних у зерновому коридорі, фактично вийшли на довоєнний рівень. Депутат вважає, що участь Миколаївського морського порту в експорті зерна також необхідна, оскільки в умовах постійного ризику зриву угод потрібна диверсифікація.

Ще один аспект, який потрібно змінювати, — інспекційні заходи біля Босфору. Іван Чайківський вважає, що цю проблему потрібно вирішувати не механічно шляхом збільшення кількості інспекцій.

«Радикальне рішення — перехід до вибіркового інспектування. Чи вдасться переконати російську сторону в цьому невідомо. Скоріше ні, ніж так. Тим більше, що вони вже почали блокувати інспекційну роботу, що призвело до зменшення навантаження на роботу портів. Але принаймні цього потрібно прагнути», — каже Іван Чайківський.

Нагадаємо, штучні затримки перевірок суден в Босфорі завадили Україні експортувати додаткові 3 млн т зерна.