Сушити кукурудзу на альтернативі на власних потужностях у 8 разів дешевше, ніж на сторонньому елеваторі на газу — учасник ринку

Вартість сушіння кукурудзи на власному елеваторі на альтернативному паливі буде коштує від $6, а на сторонньому — до $50.

Такі розрахунки навів директор «Агро-Холдинг МС» (HarvEast) Олексій Остапенко у інтерв'ю Latifundist.com. 

«Припустимо агровиробнику потрібно сушити кукурудзу на 10 тонно-відсотків. Якщо він візьме соняшникову пелету, то витратить 220 грн/т, але без врахування витрат на амортизацію, заробітну плату, тобто в перерахунку на вартість тільки палива. На дерев’яній пелеті це коштуватиме 350 грн/т. А на газі за поточною ціною — 580 грн/т. Сьогодні сушити на соняшниковій пелеті вигідніше, ніж на газу більш ніж у 2 рази», — пояснив Олексій Остапенко.

Директор також розповів, що деякі види альтернативного палива також зросли в ціні. Так дерев’яна пелета подорожчала влітку практично вдвічі.

«Якщо у квітні-травні пелета з деревини коштувала приблизно 7 тис. грн/т, то останні партії ми викуповували по 12-12,5 тис. грн/т — це вже було задорого. Водночас соняшникова пелета не так сильно дорожчала: якщо вона на початку літа коштувала 6,5-7,5 тис. грн/т (залежно від доставки), то десь у цьому ж діапазоні вона залишилася і восени. Зараз її вартість може іноді доходити до 8 тис. грн/т. Що до витрат палива цих двох видів пелет, то в перерахунку на 1 тонновідсоток сушіння вони не сильно відрізняються. Тож поки що ми зупинилися на сушінні на соняшниковій пелеті», — сказав Олексій Остапенко.

Нагадаємо, на заводі «Добродія Фудз» відкрили цех із виготовлення пелет, які будуть використовувати для власних потреб.