рф планує вивезти із окупованих областей України 1,8 млн т зерна вартістю $600 млн

росія збирається вивезти із окупованих територій України майже 1,8 млн т зерна до кінця року. Через морські порти в анексованому Криму, ймовірно, вже переправлено близько мільйона тонн. Загалом це дасть можливість рф отримати $600 млн. 

Про це повідомляє німецький мовник NDR на підставі російських документів, які вдалося побачити, а також з оцінки даних суден і супутникових знімків.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення з порту Севастополя вийшли близько 20 суден, навантажених пшеницею та іншим зерном. Більшість перевезень були до Сирії, росії чи Туреччини.

«Вантажні листи свідчать, що до кінця року з Севастополя заплановано ще майже 40 поставок. У списках, які переглядає NDR, вперше відображаються дати завантаження та кількість майбутніх поїздок. Це говорить про те, що російські окупанти, очевидно, вже організували матеріально-технічне забезпечення для майбутнього розкрадання зерна», — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що здійснення запланованого експорту дасть рф можливість отримати близько $600 млн. За даними уряду України, об'єм вкраденого становить приблизно чверть загального врожаю зерна на окупованих Росією територіях. 

«На запитання NDR у російському посольстві заявили, що «беззаперечно, що рф не лише покриває власні потреби в зерні, а й задовольняє експортні запити з усіх куточків світу», і потреби в українській пшениці немає, тим більше, що вона «за якістю поступається російському продукту», — зазначають журналісти.

Посольства Сирії та Туреччини залишили запити NDR без відповіді.

Нагадаємо, росія розглядає можливість скасування експортної квоти на зерно, яка традиційно діє у другій половині сезону.