АМКУ розпочав справу щодо ПрАТ Карлівський Машинобудівний Завод

АМКУ почав розгляд справи щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції відносно до ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод». Йдеться про здійснення концентрації шляхом набуття контролю над значною частиною активів ТОВ «Варіант Агро Буд» без дозволу Комітету.

Про це повідомили в пресслужбі АМКУ.

Як зазначається, перед здійсненням концентрації суб’єкти господарювання мають звернутися до Комітету одразу із двома заявами: про надання дозволу на концентрацію (як основну дію) та узгоджені дії (як допоміжну).

Повідомляється, що наприкінці 2021 року до Комітету надійшла лише одна заява від ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» і ТОВ «Варіант Агро Буд» про надання дозволу на узгоджені дії у вигляді укладання між ними договору, що стосується утримання від конкуренції та заборони переманювання працівників (non-compete agreement).

«Положення «non-compete» зазвичай містяться в договорах купівлі-продажу корпоративних прав та/або активів і застосовуються як допоміжний засіб для захисту інтересів майбутнього покупця. По своїй суті ці положення є антиконкурентними узгодженими діями, що мають на меті усунення конкурента з ринку. Тож Комітет розпочав справу про узгоджені дії цих компаній», — йдеться в повідомленні.

Як зазначають в АМКУ, згадані узгоджені дії були однією з ланок складної транзакції з придбання та операційного лізингу «Карлівським Машинобудівним Заводом» активів «Варіант Агро Буду». Відтак АМКУ також розпочав дослідження за цим фактом.

Читайте по темі: KMZ Industries та Variant Agro Build: сплав колишніх конкурентів

Зазначається, що самі суб’єкти господарювання звернулися до Комітету із заявою про надання дозволу на концентрацію наприкінці серпня 2022 року. При цьому ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» на момент подання заяви уже набув прав користування майже всіма активами, призначеними для здійснення завершеного циклу виробництва продукції, за виключення металоріжучого станка.

Пресслужба ПрАТ «Карлівський Машинобудівний Завод» повідомила, що компанія не мала намірів порушувати закон та буде сприяти розслідуванню.

«У KMZ Industries не було жодних намірів обходити чи порушувати закон при укладенні угоди з Variant Agro Build, яка була досить публічною. Насправді ПрАТ «Карлівський машинобудівний завод» придбав частину активів ТОВ «Варіант Агро Буд», що не призвело до припинення діяльності останнім чи формально-юридичного злиття ПрАТ «Карлівський машинобудівний завод» та ТОВ «Варіант Агро Буд». Відповідно, ми сподіваємось на розуміння цієї ситуації з боку АМКУ. В будь-якому разі, ми докладаємо усіх зусиль для сприяння АМКУ у проведенні відповідного розслідування. Більше того, ми самі звернулись в АМКУ з відповідними заявами та документами», — прокоментувала пресслужба KMZ Industries ситуацію на запит Elevatorist.com.

Для довідки: 29 квітня 2021 року KMZ Industries та Variant Agro Build підписали угоду про злиття елеваторного спрямування компанії ТОВ «Варіант Агро Буд» із ПрАТ «Карлівський машинобудівний завод». Об'єднання двох підприємств відбулося на основі «Карлівського машинобудівного заводу», тому назва оновленого підприємства — KMZ Industries.

Також цікаво: Як перевезти машинобудівний завод до іншого міста — досвід KMZ Industries