Продавати за готівку — це працювати проти України — депутат Чайківський

Сьогодні торгувати за кеш — дорівнює не платити податки і працювати проти України. Українська держава та армія як ніколи потребують підтримки, але частина аграріїв воліють сховатися у тінь.

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Latifundist.com.

«Зрозуміло, фермеру зараз важко, низькі ціни, але у важкому становищі вся країна. Поруч з тими, хто продовжує платити податки, допомагаючи наблизити нашу перемогу, росте і число тих, хто працює по Ф2. Виправдання завжди знайдеться. Але ніхто не змушує продавати зерно чи платити за паї готівкою — це вибір кожного‎»‎, — зазначив він.

Все це, за словами депутата, стосується й зернотрейдерів, які купують агропродукцію за готівку, експортують її за «сірими» схемами та виводять кошти за кордон, не повертаючи валютної виручки до країни.

Нещодавно Бюро економічної безпеки повідомило, що підозрює зернотрейдерів у неповерненні валютної виручки в Україну на суму у $1,8 млрд. За словами Івана Чайківського, обсяги сірого ринку ростуть багато у чому через дисбаланс ринкового та офіційного курсу.

«‎Це питання до Нацбанку і його курсової політики. Бо курс реальний суттєво відрізняється від офіційного. Це заганяє ринок у кеш. Можливо, варто ставити питання про те, щоб відпустити курс. Сподіваюсь, нове керівництво Нацбанку це візьме до уваги»‎, — підсумував Іван Чайківський.

Він сподівається, що Нацбанк прийме до уваги ці обставини.