Великі трейдери в цьому сезоні купувати зерно на елеваторах Харківщини не планують — учасник ринку

Великі трейдери в цьому сезоні купувати зерно на елеваторах в Харківській області не планують через ризики.

Про це Elevatorist.com розповів керівник «АПК «Новаагро» Дмитро Доброштан.

«Вони кажуть, що не будуть купувати продукцію за складськими квитанціями, проте допускається покупка зерна, яке завантажено в транспорт або доставлено до порту. Це основна зміна сезону. Цей момент найбільше вплине на те, як відбуватиметься торгівля в області. Раніше сільгоспвиробник завозив зерно на елеватор і чекав продажу, а трейдери пропонували йому свою ціну, потім купували зерно за складською квитанцією, формували партію і вагонами вивозили. Зараз, судячи з усього, так не буде», — говорить Дмитро Доброштан.

За словами елеваториста, купуватимуть зерно, вже завантажене в машину, або якщо буде вказано точку CPT-порт, тому сільгоспвиробнику доведеться вчитися доставляти зерно. Дмитро Доброштан каже, що багато хто і так уже це вміє робити, але це відсотків 10, а решта звикли продавати на елеваторі або з підприємства. Цього сезону їм доведеться вчитися доставляти.

Читати докладніше: Робота елеваторів у зоні ризику: що кажуть учасники ринку?

Керівник «АПК «Новаагро» говорить, що поки що аграрії Харківщини притримують продажі ранніх зернових, бо ціни на логістику зерна кусючі.

«Дуже дорога логістика: вагонами десь 3 тис. грн на тоні коштує, а при собівартості пшениці під 5 тис. грн, як вони кажуть, ціна в порті має бути не менше 8 тис. грн», — пояснює Дмитро Доброштан.

А поки таких цін немає, тому ранні культури фермери продавати не поспішають.