Трубопроводом можна буде експортувати до 2 млн тонн олії на рік — Сольський

За попередніми технічними характеристиками, трубопровід для експорту олійних рослин, меморандум про будівництво якого нещодавно підписали уряди України та Польщі, матиме довжину у 600 км. Його потужність — до 2 млн тонн олії на рік.

Про це в інтерв'ю Укрінформ розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Трубопровід мав би пролягати з району Ягодина (Волинська область) до Гданська.

«Саме будівництво займатиме менше часу, ніж погодження всіх документів. Трубопровід матиме кількасот кілометрів і по цій дистанції треба врахувати інтереси дуже багатьох громад, людей. Нас це хвилює більше, ніж саме будівництво», — зазначив аграрний міністр.

Передусім трубопроводом планується транспортувати соняшникову олію, оскільки це — основна з рослинних олій, що виробляються українськими компаніями.

Вартість будівництва в Мінагрополітики планують оголосити в найближчі місяць-два. В міністерстві сподіваються на максимальне долучення до проекту українського бізнесу.

«Ми виступаємо за максимальну участь в цьому проєкті бізнесу, з боку України – точно щодо підключення до цього трубопроводу олійних перевалок (пунктів перевантаження – ред.). Всі інші пропозиції восени ми також озвучимо і запропонуємо бізнесу», — сказав Микола Сольський.

Він зазначив, що фінансування будівництва трубопроводу буде кмоплексним, у цьому місяці буде засідання у Брюсселі міністрів аграрної політики країн ЄС, де порушуватиметься це питання.