Вантажівки на польському кордоні створили чергу довжиною 45 км — Найєм

Минулого тижня був побитий історичний рекорд: черга з вантажних автівок до пункту пропуску Ягодин на польському кордоні перетнула межу у 45 кілометрів.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

«Це точно не ті рекорди, яких нам зараз не вистачає. Водії живуть на узбіччі біля пунктів пропуску, у жахливих умовах, по тижню і більше, втрачаючи дохід», — написав він.

Головною причиною цих черг, за словами Мустафи Найєма, є низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль.

«Рішення є. Ми його пропонували багато разів, на багатьох закритих, відкритих, спільних та двосторонніх зустрічах. Воно дуже просте: збільшити на польській стороні кількість працівників фітосанітарних та ветеринарних служб. Все. Просто потрібно більше людей, що проводять контроль з польського боку. Це не важко і очевидно. Більше того, ми пропонували надати українських експертів, які б допомагали польським колегам. Або навіть взагалі вивести цей контроль за межі пунктів пропуску вглиб країни», — вважає Мустафа Найєм.

Він також зазначив, що збільшення обсягів експорту з України є пріоритетом для уряду, бо «без цього наша економіка не встоїть до перемоги».

Нагадаємо, восени на прикордонних пунктах пропуску у Львівській області планують запровадити платну е-чергу та облаштувати майданчики тимчасового відстою для вантажівок.