Використання вагонів для аграріїв вже вартує близько 120–160 тисяч грн на один рейс

На останніх аукціонах від 31 серпня вартість використання зерновозів власності філії «Центр транспортної логістики» АТ «УЗ» зросла до 6658 грн/добу.

Таки ціни назвав на засіданні Експортного офісу в Укрзалізниці у п’ятницю, 2 вересня, аступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов, пише Rail.insider.

«Приватні оператори вагонів також почали підіймати вартість використання власних вагонів. Зокрема використання вагонів для аграріїв вже вартує близько 120–160 тис. грн на один рейс. Ці дії призвели до суттєвого здорожчання аграрної логістики. Ця ситуація загнала аграріїв у глухий кут та ставить під питання можливість посівної компанії на наступний рік. Немає економічного зиску в виробництві окремих культур при наявній ціновій кон’юнктурі та вартості логістики», — зазначив Валерій Ткачов.

Він додав, що обмежити участь в аукціонах компаній-посередників неможливо, адже це «буде сприйнято Антимонопольним комітетом (АМКУ) та ринком як втручання в господарську діяльність та дискримінація окремих учасників ринку використання вагонів (експедиторів та інших)».

Проте якщо така ініціатива «буде доведена державними регуляторами на транспорті (Кабінет Міністрів, Міністерство інфраструктури, АМКУ), то УЗ буде виконувати таке рішення».

Посадовець також додав, що нині «висока ціна на вагони відображає високий ринковий попит».

«Наразі в Україні маємо профіцит вагонів-зерновозів (наявність більше 24 тис.), тому подальше зростання вартості буде нівельоване при покращені обігу вагонів. УЗ працює у цьому напрямку», — проінформуував Валерій Ткачов.

На засіданні чимало експортерів висловлювали незадоволення узгодженими Укрзалізницею обсягами замовлень на перевезення вантажів на експорт у вересні 2022 року. Тим, що вони не відповідають потребам окремих компаній та галузей в цілому.

Проте озвучена позиція УЗ — і надалі узгоджувати тількі ті обсяги навантаження на експорт, які фактично здаються на кордоні.

Нагадаємо, ЦТЛ додатково виставить на аукціони 600 зерновозів у вересні.