Перше судно з українським зерном вийшло з Одеського порту

Перша партія української кукурудзи з роблокованого порту Одеси попрямувала до Лівану
Перша судова партія української кукурудзи з роблокованого порту Одеси попрямувала до Лівану
Джерело фото: Elevatorist.com

Сьогодні, 1 серпня, вперше з 24 лютого з Одеського порту вийшло судно, яке завантажене українським продовольством.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Йдеться про судно RAZONI, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані. Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено нашими партнерами-гарантами — ООН та Туреччиною. На його борту 26 тис. тонн української кукурудзи.

За словами Олександра Кубракова, розблокування портів дасть щонайменше $1 млрд валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року.

«Ми вдячні партнерам, які незважаючи на складнощі не зупиняли роботу з підготовки до експорту. Разом з представниками ООН та Туреччини вже напрацьовані внутрішні операційні регламенти. Зі свого боку Україна зробила все, аби відновити роботу портів та всіх задіяних підприємств…Це був складний шлях тривалістю 3 місяці», — написав міністр.

Міністр додав, що у портах Великої Одеси ще 16 суден вже чекають виходу в море. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення. Паралельно надходять заявки на прибуття нових пароплавів для завантаження агропродукцією.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що першим судном, яке мало вийти з зерном з деблокованих портів та першим пройти «‎зерновим коридором», повинно було стати турецьке судно Polarnet. Корабель завантажує «‎Кернел». За даними MarineTraffic у Чорноморську воно стоїть з 11 лютого 2022 року.