Єгипет не відмовляється від українського зерна — Торгово-промислова палата України

Інформація у медіа про відмову Єгипту від українського зерна не відповідає дійсності. Це підтверджують зернотрейдери та посол України у Каїрі Микола Нагорний.

Про це повідомив віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран в ефірі «Громадського», пише Dsnews.ua.

«Єгипетська сторона офіційно запевнила посла України Нагорного, що не відмовляється від співпраці з Україною, що вони розуміють ситуацію із блокуванням портів, і Єгипет надалі готовий працювати з Україною та закуповувати зерно», — сказав Михайло Непран.

За його словами, рішення про розірвання попереднього контракту було цивілізоване.

«Дійсно, контракт було укладено. Але українська сторона у зв'язку з блокадою портів не могла виконати його своєчасно. Вийшло так, що в угоді не було передбачено пункту про існування форс-мажору. Тому було прийнято цілком цивілізоване на законодавчому рівні рішення — закрити той контракт, який не можна виконати, та відкрити новий, за яким буде здійснено закупівлю», — повідомив Михайло Непран.

Минулого тижня в Reuters повідомили, що Генеральне управління Єгипту з постачання товарів зняло з торгових компаній Nibulon і Inerco від зобов'язань на постачання 240 тис. тонн зерна попри те, що в контрактах немає пункту про форс-мажор.