Витрати на логістику при експорті зерна через європейськи порти сягнули $150-190

Валерій Ткачов
Джерело фото: Elevatorist.com

Експорт зерна в Україні через блокаду чорноморських портів опинився у логістичних «кліщах», — експортери заперті на двох найближчих позиціях: Польща та Румунія. Якщо ж говорити про більш віддалені порти, особливо Північного та Середземного морів, то логістичні витрати на доставку туди зерна вб'ють усю маржинальність бізнесу. Бо провезти Європою зерно по автошляхах чи то по залізниці — це дуже великі гроші.

Про це на онлайн-вебінарі Trend&Hedge Club розповів заступник директора Департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

«Вже зараз логістичні витрати на доставку зерна з лінійного елеватора в Україні до порту Констанца в Румунії сягають $150-190 на тонні. При чому витрати на Укрзалізницю лежать у діапазоні $20-30, решта іде на прикордонні термінали, румунським та польським перевізникам, на перевалочні термінали. До речі, наші іноземні партнери за останні 4 місяці підвищили вартість своїх послуг у 3, декуди навіть і у 7 разів. І якщо перевалка там вартувала раніше 5-6 євро, то зараз вона коштує всі 25 євро», — сказав Валерій Ткачов.

Він зазначив, що вартість послуг підвищується за рахунок спекулятивного інтересу, і виробники аграрної продукції часто самі підігрівають ринок.

Щодо перевалочної спроможності найближчих країн-партнерів, то за оцінкою експерта Польща та Румунія разом зможуть перевалити близько 33 млн тонн українського зерна на рік. Це з урахуванням того, що їхні потужності будуть зайняті і перевалкою європейського зерна.