Україна веде переговори про експорт зерна з Туреччиною та ООН — Зеленський

Україна працює над різними можливостями відновлення експорту зернових в інші країни, зокрема, співпрацює з ООН та Туреччиною щодо питань розблокування чорноморських портів.

Про це розповів президент України Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон у Києві.

«Ми зараз ведемо переговори з турецькою стороною та з ООН. Наші представники, які відповідають за безпеку виходу зерна з наших портів. Але дуже важливий момент: щоб хтось гарантував безпеку кораблям тих чи інших держав, окрім Росії, якій ми не довіряємо, які приходитимуть до нас для завантаження тієї чи іншої продовольчої продукції. Саме про це зараз ведеться розмова у Туреччині», — сказав Зеленський.

Він додав, що Україна восени очікує на 60 млн тонн зерна нового врожаю, тому без деблокади портів ситуація ускладниться.

Нагадаємо, учасник ринку розповів про сучасні методи, які дозволять розмінувати акваторії чорноморських портів лише за 10 днів. Як повідомляють новини України, розвідувальні британські літаки можуть убезпечити судноплавні маршрути для доставки зерна покупцям.