Сучасні засоби дозволяють розмінувати українські порти за 10 днів — Ставніцер

Якщо залучати до розмінування українских портів сучасне обладнання, то на знешкодження мін потрібно буде приблизно 10 днів. Існує 2 види дронів, які в порівнянні з «дідівськими» методами мають змогу значно прискорити процес.

Таку думку висловив акціонер та засновник компаній MV Cargo та ГК «ТІС» Андрій Ставніцер, йдеться у матеріалі Elevatorist.com.

«Є повітряні дрони, які літають. Такий дрон схожий на вертоліт, досить великий. Він літає в певному квадраті, сканує територію на присутність відірваних і плавучих мін, знаходить, ідентифікує, й туди виїжджає катер із саперами. Такі дрони сьогодні використовує Туреччина, Румунія. Періодично російські міни відриваються від якорів після шторму, навіть кілька разів закривали Босфор через це, — такі дрони літають та шукають ці міни. Є морські дрони, які плавають. Вони шукають міни, що знаходяться на певній глибині», — пояснив Андрій Ставніцер.

Якщо говорити про українські міни, то існує карта замінувань, і Анлрій Ставніцер впевнений, що наші військові можуть за тиждень зачистити коридор.

«Але я повторю, що потрібне якесь дипломатичне, гуманітарне рішення. Без нього суто військового рішення немає, — це моя думка», — підкреслив він.

Нагадаємо, фахівці вважають, що Україна самотужки не зможе провести розмінування чорноморських портів через брак технічних ресурсів. Насамперед, мова йде про дефіцит суден ВМФ, спеціальних суден-тральників та інш.