Морські термінали України вимушені переобладнувати потужності — Горбачов

Портовим зерновим терміналам України доводиться закуповувати обладнання для вивантаження зерна із ємностей та відвантаження його на залізницю чи автошляхи. На більшості терміналів раніше не передбачалося такої технічної необхідності через її непотрібність. Зараз в портах зібралося більше 4 млн т зерна, експортувати яке Україна не може через блокаду.

Про це в ефірі національного марафону на телеканалі «Інтер» розповів голова «Української Зернової Асоціації» Микола Горбачов.

«В довоєнні часи Україна експортувала 6 млн тонн зерна в місяць. В війна нас застала у самий неочікуваний момент, коли в портах зібралося більше 4 млн тонн зерна. І суто технічно ми не можемо їх вивезти. Справа в тому, що більшість портових терміналів навіть не призначені для зворотного навантаження. Тому доводиться покупати обладнання, яке дасть змогу вивантажити зерно назад. Ми всю сільгосппродукцію експортували через порти, а зараз втратили таку можливість», — пояснив Микола Горбачов.

Голова УЗА зазначив, що заблокованим залишається майже місячний обсяг експорту, і це серйозні суми грошей з урахуванням ціни приблизно в $300 за тонну зерна.

«Але справа навіть не в грошах — Україна підписала документ, згідно якому вона з'являється гарантом світової продуктової безпеки. І зараз ми не можемо дотриматися своїх обов'язків через те, що не маємо змоги постачати наше зерно в країни, які його потребують. Це може спровокувати голод та епідемії», — вважає Микола Горбачов.

Він підкреслив, що зерно знаходиться у портових терміналах, які не призначені для довгострокового зберігання, тому існує досить велика загроза того, що воно зіпсується. Голова УЗА дуже сподівається, що світовій спільноті вдасться створити альтернативний логістичний коридор для вивезення експортних зернових запасів з України.