Перевалка у дунайських портах України здорожчала вчетверо — Денисенко

В дунайських портах Ізмаїл та Рені вартість перевалки вантажів за місяць виросла в 4 рази. Якщо до війни ставка перевалки була на рівні $5-6/т, вартість флоту по маршруту до Констанци (Румунія) $9-10/т, то з початком воэнних дій вона зросла до $12/т, та кожні 5 днів збільшувалася.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко на своїй сторінці у Facebook.

«Спочатку ціна трансформувалася в євро, потім ціна в квітні зросла до є15/т, травень вже номінували по є20/т. Вартість флоту зросла в середньому в три-чотири рази», — написав Вадим Денисенко.

Він також заявив, що держава практично нічого не отримує від цього зростання тарифів.

«Сьогодні я не писатиму про головних ділків, які на цьому наживаються, але за кілька днів обов’язково будуть і прізвища… Я розумію про заробіток. Але збільшення в чотири рази — це вже не ринок, а шантаж», — зазначив радник міністра МВС.

Вадим Денисенко нагадав, що одна з головних проблем нашої економіки — блокада росіянами морського експорту. Зараз, крім західного кордону, у нас залишилися лише дунайські порти, які можуть забезпечувати експорт.

Тим часом зарубіжні партнери вважають, що Україні потрібна допомога світової спільноти в організації гуманітарного коридору, який дозволить перевозити продовольство морем до інших країн.