В МінАгро бачать два варіанти рішення проблеми завищених ставок на перевалку зерна

Міністерство аграрної політики та продовольства України працює над вирішенням проблеми із завищеними цінами на перевалку українського зерна. Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» заявив перший заступник міністра агрополітики України Тарас Висоцький, повідомили в пресслужбі МінАгро.

«Створення надмірного попиту з боку охочих перевалити зерно дало можливість надавачам послуг, а це приватні компанії, суттєво збільшити вартість цих послуг. З точки зору економічного чи національного патріотизму це неправильно. Оскільки ринок не справляється, зараз обговорюються дві альтернативи: або компанії все-таки почнуть адекватно реагувати і повернуться до нормальних ринкових ставок, або буде запроваджено державне регулювання цін, як це є у сфері продажу пального чи соціально важливих продуктів харчування», — сказав Тарас Висоцький.

Він також зазначив, що через блокування українських портів мільйони тонн вітчизняної с/г продукції не можуть бути в необхідній кількості відправлені на експорт, що призвело до її суттєвого здорожчання на міжнародних ринках. Крім того, уже є перші сигнали її серйозного дефіциту в країнах Близької Сходу та Африки. Наразі зерно з України відправляється в основному залізничними та автошляхами.

Нагадаємо, за інформацією радника міністра внутрішніх справ Вадима Денисенка, в дунайських портах Ізмаїл та Рені вартість перевалки вантажів за місяць виросла в 4 рази.