На тимчасово окупованих територіях у фермерів масово крадуть зерно — Сольський

Міністерство аграрної політики та продовольства України останнім часом отримує багато інформації від фермерів, які перебувають на тимчасово окупованій території, про те що російські окупанти масово крадуть їхнє зерно.

Про це в інтерв’ю телеканалу «Настоящее время» розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, повідомляє пресслужба МінАПК.

«Увесь агробізнес, який традиційно спілкується між собою, знає про ці факти. Я особисто це чую від багатьох власників елеваторів, які перебувають на окупованих територіях. Йдеться про відвертий грабіж, який іноді навіть намагаються документально оформити, навіть скласти якісь акти. І це відбувається скрізь на окупованих територіях — особливий сплеск спостерігається протягом останніх двох тижнів», — розповів Микола Сольський.

Микола Сольський прогнозує, що така ситуація може загрожувати певними проблемами з продовольством на тимчасово непідконтрольних територіях.

«На півдні скоро буде урожай пшениці. Але фермери в цій ситуації цілком можуть сказати: «ось вам ключі від трактора — їдьте збирайте самі, якщо хочете», — додав він.

На переконання Миколи Сольського, це шлях, який завершиться однозначно погано для окупантів.

Стосовно перебігу посівної на всій території України, то за його словами, з труднощами зараз стикаються фермери в усіх регіонах України — від Харківщини до Львівщини. Але всюди вони намагаються сіятися.

«Аграрії впевнені в собі, в армії. У них такий же настрій підтримки, як у всіх громадян, які зараз виборюють свою незалежність. Вважаю, ті, хто приймає рішення сіяти, роблять абсолютно правильно, незважаючи на певні складності з логістикою зерна і наявністю пального, які наразі є», — зазначив Микола Сольський.

Відмічається, що війна в Україні та зумовлені нею проблеми з продовольством чим далі, тим відчутніше позначається на багатьох країнах світу і чи не на всьому Африканському континенті.