Обсяг виробництва зерна у світі продовжить зростати — прогноз

Валове виробництво зернових у світі у 2022 р продовжить зростати четвертий рік поспіль. Цей показник може досягти 790 млн т.

Про це йдеться у звіті The Food and Agriculture Organization (ФАО).

  • Україна. Скорочення посівних площ під пшеницю в Україні може привести до зменшення обсягів її виробництва в цьому році. Проте врожай оцінюють вище середнього за останні 5 років (без врахування наслідків війни).
  • Північна Америка. У Канаді та США, завдяки збільшенню площ посіві в умовах зростання цін та очікуванні збільшення урожайності, прогнозується зростання обсягів виробництва у 2022 р. до найвищого рівня за останні п’ять років. 
  • Європейський союз. Аналітики прогнозують збереження посівних площ на рівні минулого року, очікується незначне зниження виробництва до 133 млн т.
  • Азія. Незначне збільшення виробництва в Індії та Пакистані в результаті збереження великих посівних площ. В Китаї посіви пшениці знаходяться в задовільному стані, і очікується, що у 2022 р виробництво перевищить середні показники останніх п’яти років.
  • росія. ФАО прогнозує урожай на рівні 82 млн т.

Нагадаємо, експорт агропродукції з України у березні зменшився у чотири рази у зв'язку з війною та блокуванням українських морських портів.