Україні необхідно відновити експорт пшениці — УЗА

Україні необхідно відновити експорт пшениці та скасувати ліцензування, оскільки країна має надлишкові перехідні запаси з минулорічного врожаю, а експорт зерна значно ускладнено через блокування українських морських портів.

З таким проханням до профільних міністерств звернулася Українська зернова асоціація

Зазначається, що скасування ліцензії на експорт дозволить дещо спростити механізм експорту пшениці з України та вивільнити потужності для зберігання нового врожаю.

«Станом на 1 березня було експортовано лише 18,2 млн т пшениці із запланованих 25,3 млн т. Враховуючи рекордні перехідні залишки, в Україні на елеваторах зберігається ще близько 12 млн т пшениці, при цьому до нового врожаю залишилося менше 3 місяців, а внутрішнє споживання може становити близько 1,5 млн т», — зазначають в УЗА.

Наразі стан озимих культур є добрим і ризиків неврожаю, окрім як військових дій в окремих регіонах, наразі не спостерігається. При цьому, у зв’язку з військовою агресією рф і російською блокадою морських портів України, зерновики вимушені експортувати зернові та олійні культури лише через наземні шляхи. Однак їхня пропускна спроможність обмежена.

За оцінками УЗА, за нинішніх логістичних умов Україна зможе експортувати не більше 2 млн т зерна, включно з пшеницею та кукурудзою.

«Сьогодні в Україні на складах залишається близько 22 млн т зерна, що може бути експортовано без ризиків продовольчої безпеки країни. Враховуючи тенденцію щодо вирощування понад 100 млн т зерна щороку, а також неекспортовані залишки, Україна може зіштовхнутися з великою проблемою відсутності достатніх потужностей для зберігання зерна», — вважають в асоціації.

Нагадаємо, в Україні неможливо зберегти весь врожай без експорту, навіть якщо залучити всі елеваторні потужності зберігання плюс можливості щодо зберігання у рукавах.