Україні потрібно відкрити хоча б один порт, щоб відновити експорт зерна — Лещенко

Україні потрібно відкрити як мінімум один порт. Це дасть змогу експортувати до 5 млн т зерна в місяць. Втрати будуть, але не критичні.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час брифінгу в Українському медіа центрі.

«Зараз Україна розробляє можливості налагодити експорт збіжжя залізничними шляхами через західний кордон. З західними країнами-сусідами опрацьовується «обнулення» квот, обмежень, щоб постачати зерно через Молдову та Румунію, відправляти зерно через порти сусідньої країни у Чорному морі, що не знаходяться в зоні окупації», — зазначив міністр.

Проте, за словами Романа Лещенка, вже 20–25 % продуктивності втрачено. Частково її можна компенсувати, якщо найближчим часом буде досягнуто миру і Україна зможе логістично забезпечити аграріїв паливом та міндобривами.

Нагадаємо, АТ «Укрзалізниця» спільно з Мінекономіки планує побудувати інфраструктуру для розвитку експорту та імпорту через західні кордони. Зокрема пропонують приватному бізнесу будувати термінали на стиках з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, та Румунією.