В Україні з серпня вводять е-ТТН для вантажних перевезень

З 1 серпня 2022 р в Україні введуть електронну форму товарно-транспортної накладної (ТТН) для всіх вантажних перевезень територією України.

Про це в інтерв’ю для AgroPolit.com розповів заступника міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

«Перехід на електронні е-ТТН дозволяє миттєво погоджувати та підписувати з контрагентами документи на вантажоперевезення, унеможливлює втрату документів, як це буває з паперовими документами, та забезпечує прозорість бізнес-процесів», — розповів Дзьоба.

Він вважає, що перехід на електронну форму ТТН дозволить спростити процес оформлення вантажу, зекономить час та ресурси, а також мінімізує зловживання, зокрема корупційні, на різних рівнях через прозорість системи.

«Оскільки е-ТТН стане обов’язковою до застосування вже 1 серпня 2022 року, уже зараз компаніям варто обирати провайдера електронного документообігу (ЕДО), з яким вони б хотіли працювати, та починати перелаштовувати свої бізнес-процеси під вимоги е-ТТН», — зауважив Тарас Дзьоба.

Нагадаємо, компанія «Кернел» та порт «Ніка-Тера» беруть участь у пілотному проекті впровадження електронної ТТН.